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LAW OFFICES

FRANCIS J. SLAVIN, P.C. 2198 EAST CAMELBACK ROAD

SUITE 285

PHOENIX. ARIZONA BS0I16
FRANCIS J. SLAVIN e02:'381-8700
JOSEPH J. MORITZ. JR FaAX 3811220
TANIEL J. SLAVIN
TCERTIFIED SPEGCIALIST MEAL ERTATE LAW

EMAIL: buslavin@fjslepal.com

July 1, 2021

Via Email to: Rachel.Prelog@mesaaz.gov
Ms. Rachel Prelog

Principal Planner

City of Mesa Planning Division

55 North Center Street

Mesa, AZ 85201

RE:  Appeal to Mesa Board of Adjustment - Zoning Interpretation Dated june 16,
2021 - 1439 North Power Road - BOA 21-00628

Dear Ms. Prelog:

Our law firm represents Power Road Park, LLC, the owner of approximately 7 acres
of land located at 1439 North Power Road. On behalf of Power Road Park, LLC, we
hereby appeal the subject Zoning Interpretation and request this matter be scheduled for
public hearing before the Board of Adjustment.

The Zoning Interpretation is flawed in several respects. However, before the Board
considers the ruling itself, Power Road Park hereby moves the Board to reject the Zoning
interpretation because neither Power Road Park nor its representatives ever submitted to
the Zoning Administrator a written request for this Interpretation. The Submittal and
Review Process for Code Interpretation published online by the Board of Adjustment
provides as follows:

Should a more fully formal, written interpretation be needed,
a request for an Interpretation must be in writing.

(Emphasis Added)

In our considerable experience, a written request for a formal zoning ordinance
interpretation aflows an applicant to set forth his/her reasons in support of the requested
interpretation before a decision is rendered. This is consistent with traditional notions of
due process.
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In this regard, we hereby request that the Zoning Administrator produce for
inspection his official file relating to the 1439 North Power Road property. If there is no
written request from Power Road Park for a formal interpretation of the Mesa Zoning
Ordinance, then the Zoning Interpretation should be rejected by the Board.

The Zoning Administrator attempts to modify the Mesa Zoning Ordinance that a
food concession is not an allowed use as Public Park and Recreational Facilities (“PPR
Facilities”) because it is a commercial use and that Section 11-86-3 of the Mesa Zoning
Ordinance specifies that all uses in PPR Facilities are non-commercial. This reasoning
contradicts the specific language of Section 11-86-3 quoted in the Zoning Interpretation
which allows “food concessions” to be operated in Public Parks and Recreational Facilities.

The Zoning Administrator clearly ignores the specific language of Section 11-86-53
which defines PPR Facilities to include “picnic facilities . . . as well as related food
concessions. .. . There is no language in Section 11-86-3 which states that picnic
facilities alone without playgrounds and recreational facilities are not an allowable use.

The Zoning Interpretation discriminates against mobile food vendors. Regardless of
whether the subject land served food from a food concession building or from mobile food
vendors, the amount of food to be provided and consumed would be limited to the
number of persons who are picnicking at the park. Absent evidence that persons are
purchasing take-out food to consume off premises, there would be no rational argument to
be made that the property is being used primarily as a food concession or a food truck
park.

The Zoning Administrator based his conclusion, that the subject property is being
used primarily as a “food truck park,” on pictures and complaints submitted by neighboring
property owners without the benefit of any controverting evidence of the property owner.
The Zoning Administrator has the authority to conduct a public hearing which will allow
for neighbors and the owner to submit evidence to determine whether the primary use of
the property is a food truck park. The Zoning Administrator’s unilateral decision which did
not allow the owner to submit evidence and testify at a hearing lacks due process generally
required for determining the rights of a property owner.

The City of Mesa Mayor and Council Members adopted Ordinance No. 5623 on
May 17, 2021. Attached hereto is a copy of Section 5-4-5 entitled “Operation
Requirements” which appear on pages 6 and 7 of this Ordinance. A.R.S. Section 9-
485.01(A)(1) allows a city or town by ordinance or resolution to restrict a mobile food
vendor from operating within 250 feet of a residentially-zoned property. The City of Mesa
in Ordinance No. 5623 enacted a 25- foot separation requirement. So, the Mayor and
Council Members, as a matter of public policy, would allow a mobile food vendor to
operate at a distance of 25 feet from residentially-zoned property. Ordinance No. 5623
became effective 30 days after its passage, or June 16, 2021. Ironically, the Zoning
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Interpretation letter is dated June 16, 2021. The Zoning Interpretation purports to increase
the 25-foot distance by disallowing food vendors from operating on the subject property
which are located at a distance greater than 25 feet, thus flouting the City policy under
Qrdinance 5623.

Prior to issuance by the Zoning Administrator of the Zoning Interpretation, Power
Road Park had submitted to the Mesa Planning Division a revised plan of development for
the 7-acre parcel and had received from the Planning Division first round comments and
requirements for additional information. The May 29, 2019 site plan has been superseded
by the current site plan, a copy of which is attached hereto. Power Road Park has recently
resubmitted to the City Planning Division this revised site plan and has responded to the
comments and requirements from the Planning Division.

On behalf of Power Road Park, we respectfully request the Mesa Board of
Adjustment to reject or overturn the Zoning Interpretation.

Yours very truly,

F)S/ps

[3204-001]
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5-4-5:

would constitule an offcnse under onc of the statutory provisions
cnumerated in this Subsection; or

{d) Felony or misdemeanor involving moral turpitude.
OPERATIONAL REQUIREMENTS
It is unlawful for a person to operate a mobile food unit or act as a mobile food vendor

any location within the City in violation of this Section 5-4-5 or the City Zoning Ordinance
set forth in Mesa City Code Title 11,

(B)  Firc Safety. A licensec must operate all its mobile food units in compliance with the Mesa
Fire Code set forth in Mesa City Cade Title 7 and state law relating to fire and explosion
safety standards,

(C)  Annual Inspection. A mobile food unit equipped with cooking equipment or an appliance
that produces smoke or grease-laden vapors, consistent with Scction 319 of the
Intcrnational Fire Code, must be inspected annually by the City Fire Department for
compliance with the Mcsa Fire Code, or the licensee must provide evidence the mobile
food unit passed such a fire inspection by a fire department of another municipality in this
state within the preceding twelve (12) months.,

(D)  Location.

(n A person must operate a mobile food unit and any operational item a minimum
distance of twenty-five (25) feet from a lot or parcel containing a residence,
distance to be measured in a straight line from all points along the property line of
the subject property to the ncarest point of the mobile food wnit and operational
item, unless:

(a) The mobile food unit is vending solely ice cream products or similar frozen
food noveltics, is operating in a right-of-way in compliance with Subsection
(E) below or on a private street in a manner that does not impede the flow
of tratfic, and is not parked within three hundred (300) (eet of the same
location for more than one (1) hour at a time during an eight (8) hour period;

{b}  The mobile food unit is operating on private property with the express
permission of that private property owner; or

() The mobile food unit is parked directly adjacent to a private property, cither
in a right-of-way in compliance with Subscction (E) below or on a privale
street in a manner that does not impede the flow of traffic, with the express
permission of that private property owner.

(2 Private Property. A mobile food vendor must obtain the express permission of the
private property owner to operate a mobile food unit on that private property.

{00397461 A} 6
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(3)

(4)

City Property. A person must operate a mobile food unit in a legal parking space
in a right-of-way, unless:

(a) The mobile food vendor has a separate licensing for use, services contract,
or similar agreement, which will be entered into at the Cily’s sole discretion
and in accordance with applicable law; or

(b) The mobile food vendor has a special event permit or similar permission in
accordance with the Mesa City Code.

Airports and Public Transit. A person must not operate a mobile food unit at any
City airport or public transit facility unless the mobile food vendor has entered into
separate licensing for usc agreement or similar services agreement with the City,
which will be entered into at the City's solc discretion and in accordance with
applicable law.

(E)  Parking. This Subsection applies lo a mobile food unit operating in the right-of-way.

(N

(2)

(3)

4)

(%)

(6)

(00357461,4)

A mobile food unit must operate and park in a legal parking space in a location that
allows for parking.

A mobile food unit and any operational item collectively must not use more than
one (1) marked legal parking space when such lines are drawn unless the mobile
food vendor has a scparate agrecment with the City to use additional marked legal
parking spaces.

A mabile food unit exceeding twenty-four (24) feet in length must not park
diagonally in a diagonal parking space and must not park in any manner tha
occupies more than one (1) diagonal parking space.

A mobile food unit must not operate with the serving window facing street traffic.

A mobile food unit must abide by all parking rcgulations, including posted time
limits. If there are no time restrictions on the use of a marked legal parking space.
a mobile food unit must not occupy a legal parking space for more than six (6)
hours in a twenty-four (24) hour period. “Occupy™ within this Subscction means
within one thousand (1,000) feet of the place in which the mobile food unit was
initialty parked.

A mobile food unit must not oceupy a legal parking space at a site with insufficient
parking capacity as prescribed by applicable law and in compliance with AR.S.
Title 9, Chapter 4, Article 7.2 and includes that a mobile food unil must not occupy
a legal parking spuce at a site when the occupation reduces the number of available
parking spaces requirced for the principal use or uses of the site.
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